Meer informatie over NOVIB
 

  

Oxfam Novib

Meer dan ťťnderde van de wereldbevolking leeft in armoede. De belangrijkste oorzaak van armoede is onrecht. Iedereen heeft recht op een eerlijk inkomen, voedsel, gezondheidszorg, onderwijs en een veilig leven. Ieder mens moet zijn of haar stem kunnen laten horen en heeft recht op een eigen identiteit. Vooral zij die het zwaarst door armoede en onrecht worden getroffen: vrouwen, kinderen en minderheden. Wereldwijd strijden mensen voor hun rechten en voor een fatsoenlijk bestaan. Oxfam Novib steunt hen daarbij. We steunen projecten, versterken lokale organisaties en voeren campagnes voor rechtvaardig beleid. Lokaal ťn internationaal, want armoede en onrecht zijn wereldwijde problemen en hebben te maken met onrechtvaardige economische en politieke verhoudingen.

Via IdeŽle verzekeringen steunt u Future Generation Union, een gezondheidspartner van Oxfam Novib in ArmeniŽ.

Future Generation Union (FGU)
Met het uiteenvallen van de Sovjet-Unie verbrokkelde ook de gezondheidszorg in de voormalige Sovjetrepublieken. Tijdens het Sovjetbewind kreeg de Armeense bevolking gratis medicijnen. Werknemers en schoolkinderen werden tweemaal per jaar onderzocht. Er waren specialistische ziekenhuisafdelingen voor kinderen, cardiologie, enzovoort. Maar na een ernstige aardbeving (1988), de onafhankelijkheid (1991) en de oorlog om Nagorno Karabach (1991Ė1994) is de Armeense economie diep in het slop geraakt. De bevolking moet nu zelf medicijnen bekostigen en in het ziekenhuis moet men voor de kamer betalen en eigen linnengoed meenemen.

Activiteiten en resultaten
In ArmeniŽ hebben bewoners fondsen opgezet om hun basisgezondheidszorg zelf te bekostigen. Het idee komt van Oxfam Novibís partnerorganisatie Future Generation Union. Gedurende de afgelopen drie jaar hebben vijftienhonderd families in 18 dorpen in de westelijke regioís Armavir en Aragatsotn per maand 500 drams (ťťn euro) in de dorps ziekenfondsen gestort. De deelnemers kiezen een comitť van vrijwilligers dat de fondsen beheert. De dokters en verpleegsters in de dorpen maken een lijst van medicijnen die het hardst nodig zijn. Tweemaal per maand zorgt Future Generation voor de aanvoer van deze medicijnen en andere medische benodigdheden. FGU verwacht dat de ziekenfondsen na drie jaar zelfvoorzienend zijn. De Armeense overheid toont belangstelling voor het nieuwe verzekeringsmodel waardoor heel ArmeniŽ zou kunnen profiteren van betaalbare gezondheidszorg.

Naast het opzetten van de ziekenfondsen heeft FGU de dorpen geholpen met de renovatie van waterleidingen, scholen en klinieken. Deze verbetering van de hygiŽne gaat samen met voorlichting aan de dorpsbewoners over hygiŽne en het voorkomen van ziekten. FGU legt de nadruk op het eigen initiatief van de dorpsbewoners. Ieder jaar inventariseert FGU samen met de dorpsbewoners de meest urgente problemen. Vervolgens bespreken ze wat de bewoners zŤlf, wat de FGU en wat de overheid kunnen doen. De bewoners kiezen een comitť van plaatselijke mensen van goede reputatie. Dit comitť waakt over de vordering van de bouw of van trainingen. Als FGU het dorp verlaat, zorgen zij voor het onderhoud van bijvoorbeeld waterleiding, kliniek of school.

In de regio werkt de Future Generation Union goed samen met de overheid. Op nationaal niveau gaat dit moeizamer. FGU heeft drie jaar lang intensief gelobbyd om seksuele voorlichting in het nationale onderwijsprogramma op te nemen. Uiteindelijk is het gelukt. Momenteel bouwt FGU aan een gezondheidsnetwerk van burgers, overheid en particuliere organisaties in ArmeniŽ. En helpt zij scholen om een gezonde leefwijze te promoten. Want, zegt de voorzitter van FGU: ĎAls je gezond bent, kun je ook veel beter leren.í

Ten slotte zal FGU, om ook de meest afgelegen dorpen te bereiken, een mobiele medische dienst opzetten.

Met dit programma worden ruim 19,000 arme mensen bereikt in 18 dorpen in de Armavir regio.

 

TOP

Terug: goed doel
 
Meer over Oxfam Novib, klik op onderstaande naam